Starbucks

Can MUMAY / hurriyet.com.tr 10.02.2014

http://www.hurriyet.com.tr/starbucksa-buyuk-sok-25775638

Dünyaca ünlü Starbucks'ın taklidi çıktı. Taklit olan firmanın ismi ise 'Aptal Starbucks'. Dükkanın logosu tabelası ve menüsü bile orijinal Starbucks'la aynı. Türkiye'de ise hukuk 'ahlaka aykırı' isimlere isim tescili yapmıyor.

 

Dünyaca ünlü Starbucks kahve zincirini taklit eden bir dükkan ABD Los Angeles’da ticari hayatına başladı. Starbucks ile menüleri bile aynı olan dükkanın tek farkı ismi. Çakma Starbucks’ın tabela ismi ‘Dumb Starbucks’. ‘Dumb’ kelimesi İngilizce’de ‘aptal’ anlamına geliyor.

 

Konuyla ilgili olarak Wall Street Journal’a konuşan orijinal Starbucks’ın yetkilisi ‘Dumb Starbucks’ın kendileriyle ilgili olmadığını fakat dükkanla ilgili olarak gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. Öte yandan Starbucks'ın 'çakma' dükkanla ilgili olarak yasal bir girişimi olmadı. ABD hukukuna göre böyle bir haklarının da olmadığı belirtiliyor.

 

TPE İZİN VERMEZ

 

Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr’ye konuşan Avukat Gülşen Orman Çakar ise Türkiye’de böyle bir isim durumunun hukuki olarak söz konusu olamayacağını söyledi. Av. Çakar konuşmasının devamında “ Bir kurumu açacağınız zaman bunun ismini Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) tescil ettirmeniz gerekiyor. Fakat TPE, başında ‘aptal’ ibaresi bulunan bir dükkân ismine patent vermez. Çünkü bu hukukta ‘ahlaka uygun olmayan durum' kapsamına girer” diye konuştu.

 

Bu tip dernek isimleri konusunda bazı durumlar olduğunu da belirten Av. Çakar şirketlerin başında ‘ahlaka aykırı’ olan isimler almaları dahilinde bile diğer bir şirketin prestijini zedeleyici bir durum varsa orijinal isme sahip şirketin dava açarak ‘çakma’ firmanın adını mahkeme kararı ile değiştirebileceğini işaret etti.

Menü orijinal Starbucks' menüsüyle tamamen aynı. Sadece içeceklerin başında 'aptal' ibaresi kullanılıyor.