Hakime lekeli bardakla çay servisi davayı etkiledi

İBRAHİM KILINÇ-AYDIN / İHA 05.02.2015

http://www.hurriyet.com.tr/hakime-lekeli-bardakla-cay-servisi-davayi-etkiledi-28126048

Aydın’da bir ev hanımı ünlü bir firmadan aldığı bulaşık makinesinden istediği verimi alamayınca başlattığı hukuk mücadelesinden emsal olacak bir başarı ile çıktı. Yaklaşık 2 yıl süren mücadelede 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin bulaşık makinesinin kullanıldığı evde yaptığı incelemede, evin hanımı bayan hakime bulaşık makinesinin yıkadığı lekeli bardaklarla çay ikram etmek isteyince mahkemenin seyri değişti. Mahkeme makineyi üreten firmanın bin 440 TL makine bedeli ile yasal faizinin müşteriye ödenmesine hükmetti.

Olay Efeler ilçesinde meydana geldi. Efeler ilçe merkezinde ikamet eden iki çocuk annesi Sevim Üçgül, 2011 yılında bin 440 TL’ye bulaşık makinesi aldı. Servisin makineyi evine kurmasının ardından yıkadığı bulaşıkların temiz yıkanmadığını ve tabak ve bardakların zarar gördüğünü fark eden ev hanımı Sevim Üçgül, servisi arayarak şikayetini iletti. Kısa dönem içerisinde 5 defa eve servis gelmesine rağmen sorunun çözülmemesi üzerine ev hanımı Sevim Üçgül, tüketici haklarına müracaat ederek firmadan şikayetçi oldu. Tüketici hakları firmayı ve ürünü kusurlu bulup zararın karşılanmasına karar verince davalı firma karara itirazda bulundu.

Bunun üzerine yaklaşık 600 TL daha para harcayıp Aydın 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 2013/1172 esas numarası ile dava açan ev hanımı Sevim Üçgül hukuk mücadelesinden başarı ile çıkıp hem makine bedelini, hem ödediği paranın yasal faizini hem de dava masraflarını geri almaya hak kazandı.

 

“MAHKEME HEYETİ EVE GELİP YERİNDE İNCELEME YAPTI”

 

 

Bulaşık makinesinden yaşadığı sıkıntı nedeniyle hem maddi hem de manevi zarar gördüğünü, bardak ve tabakları zarar gördüğü gibi eve gelen misafirlere karşı mahcubiyet duyduğunu belirten Sevim Üçgül, “Makineyi 3 yıl önce alırken en kalitelisini ve en pahalısını aldık. 500-600 TL’ye de bulaşık makinesi vardı. Ama firma yetkilileri bize en güzel ve en kaliteli ürünün bizim aldığımız model olduğunu söylediler. Biz makineyi aldık. Servis evimize getirip kurdu. Makineden çıkan tabak ve bardakların halini görünce biz makine aldığımıza pişman olduk. Değişik tarihlerde 5 defa servis gelip gitti. Bir türlü sorun çözülmedi. Ardından tüketici haklarına gittik. Burası da bizi haklı buldu. Ama firma bir türlü hatasını kabul etmedi ve kararlara itiraz etti. Bunun üzerine mahkemeye başvurduk ve mahkeme heyeti eve gelip yerinde inceleme yaptı. Görülen davalar sonucu mahkeme bizi haklı buldu” diye konuştu.

 

“LEKELİ BARDAK SERVİS”

 

Tüketici mahkemesi sıfatı ile Aydın 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti olay yerinde incelemeleri kapsamında eve gelip makineyi ve bulaşık yıkama şeklini incelediğini belirten Sevim Üçgül, “Öncelikle Türk adaletine ve yargıya çok teşekkür ediyorum. Konu bir bulaşık makinesiydi ama esas olan hakkı sahibine teslim etmek olduğu için mahkeme heyeti eve kadar gelip inceleme yaptı. Evde makinede yıkandıktan sonra çıkan çay bardağı ile misafirlere çay ikramında bulunmak istedim, o bardaktan çay içen olmadı. Yaşadığım durumu hakim dahil herkes görmüş oldu” diye konuştu.

 

Yapılan duruşmalar sonucu Aydın 2. Asliye Hukuk Mahkemesi kararında “Bin 440 TL ürün bedelinin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalı taraftan alınarak davacı tarafa ödenmesine ayıplı ürün davacı tarafından davalı tarafa iadesine, karar ve ilam harcı, keşif harcı, keşif taksi ücreti, bilirkişi ücreti, posta ücreti gibi tüm giderlerin firmadan alınarak davacıya ödenmesine” yönünde karar verildi.

 

TÜKETİCİ BİRÇOK HAKKA SAHİP 

Av. Gülşen Orman Çakar, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunu’nda ‘ayıplı mal’ konusunun yer aldığına işaret ederek “Bu madde gereğince ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. Dava konusu olayda; tüketici, ambalajında, reklamda, kılavuzunda, ilanda belirtilen özellikleri taşımayan bulaşık makinasının parasının iadesini isteyerek sözleşmeden dönmüş. Tüketiciler ayıplı mal veya ayıplı hizmet durumunun varlığı halinde Tüketicinin korunması Hakkında Kanun gereğince birçok hakka sahiptir. Tüketicinin haklarını bilmesi ve bilinçli olması gerekiyor. Tüketicilerin, çekinmeden yargıya gitmeleri gerekir” dedi.